Jak si vybrat elektrický invalidní vozík?

Pokud vás nebo někoho z vašich blízkých trápí snížená mobilita, potřebujete invalidní vozík, ale pojišťovna vám jej zamítla, můžete si ho pořídit i sami. Poradíme vám pár zásadních kroků, jak a podle čeho vybrat ten nejlepší vozík, který vybude vyhovovat.

Takzvaně na pojišťovnu má na invalidní vozík jako na zdravotnickou pomůcku nárok jednou za 5 let ten, kdo má odpovídající diagnózu a žádost od ošetřujícího lékaře. Při procesu schvalování revizním lékařem zdravotní pojišťovny vám mohou žádost zamítnout, nebo přidělit jinou variantu vozíku než tu předepsanou.

Podle čeho si vybrat elektrický invalidní vozík

Pokud si pořídíte invalidní vozíček sami, bude vás sice něco stát, ale vyberete si takový vozík, jaký vám bude vyhovovat. Navíc vám odpadnou starosti o to, že by vám ho pojišťovna mohla z ničeho nic odebrat. Navíc nemusíte čekat na rozhodnutí pojišťovny a můžete ho mít téměř okamžitě. Jak vybrat pohodlný invalidní vozík?  

Mechanické invalidní vozíky

Základní skládací vozík je skladný a lehký, vhodný pro občasné použití. Sportovní vozík se hodí i do složitějšího terénu. Polohovatelný vozík je pro méně pohyblivé a nepohyblivé pacienty, kterým poskytne oporu. Toaletní vozík je kombinace vozíku a toalety a mají pod sedadlem speciální vědro. Hodí se pro starší a postižené osoby.

Elektrické invalidní vozíky

Elektrický invalidní vozík pohání akumulátor a ovládá se páčkou. Důležitý je jeho dojezd. Je hlavně pro osoby, které nemohou k přesunu používat paže, nebo při něm ocení volné ruce. Elektrické vozíky zdravotní pojišťovny zpravidla nehradí, proto si to ověřte. Mají vyšší pořizovací cenu.

Volba hmotnosti, nosnosti a rozměrů vozíčku

Nosnost invalidního vozíku volte podle tělesné hmotnosti uživatele. Důležitá je i jeho hmotnost pro snadnou manipulaci. Pro převoz se hodí skládací vozíky s rychlospojkou pro demontáž kol. Pacienti s potížemi s udržením rovnováhy vsedě ocení polohovací vozíky. Ověřte i rozměry, ať se dostanete třeba do výtahu.

Prověřte velikost a provedení sedáku

Důležitá je šířka sedáku. Mezi postranicí a kyčlí musí zůstat pro pohodlí i snadnou ovladatelnost vozíku z každé strany 1 až 2 cm. Prověřte i hloubku sedu, tedy vzdálenost mezi zádovou opěrkou a předním okrajem sedáku. Mezi ním a podkolenní jamkou má zůstat 5 cm. Důležitý je i úhel sedu, nastavení těžiště, vzdálenost stupaček a výška opěrky zad, která nemá přesahovat spojnici lopatek.

Kola invalidního vozíku

Vybírat můžete mezi pneumatickými a plnými bezúdržbovými koly. Plná kola jsou lepší, pokud vozík používáte převážně v interiéru a na krátké přesuny, protože nepruží a jsou méně komfortní při pohybu v terénu. Pneumatická kola se naopak hodí zejména do terénu. Musíte však počítat s jejich huštěním a možností defektu.